2016. április 29., péntek

A Digitális Témahét különdíja: Lego Robotok érkeztek az Anyahajóba


Nagyon szeretem az innovációt! Elkötelezett híve vagyok az élethosszig tartó tanulásnak, ám mindez ideig úgy gondoltam, hogy én már csak külső szemlélője leszek a robotok izgalmas, furcsa, futurisztikus világának. Ez addig a pillanatig így volt, míglen "ölembe nem pottyant" a Digitális Témahét különdíja2 LEGO Mindstorms EV3 robotkészletből álló csomag. Horváth Ádám, az IVSZ oktatási igazgatója adta át az értékes ajándékot 2016.04.26-án, a budapesti, VII. kerületi Baross Gábor Általános Iskolában rendezett ünnepélyes díjátadó rendezvényen:

A kép forrása: http://bit.ly/1WWbjXZ
 Megvallom, az esélytelenek nagy nyugodtságával pályáztam a projektünkkel, hiszen láttam, mekkora tábora lett a Digitális Témahét nagy csapatának.(Utólagos megjegyzés: időközben a link a következő év Digitális Témahetére mutat.) Napról-napra születtek meg a kiválóbbnál-kiválóbb projektek, amelyeket az esemény Facebook oldalán kísérhettünk figyelemmel. A Témahétről készült összegző infografika mindezt ékesen bizonyítja. Ismerjük, amikor egy versenyértékelésnél ezt halljuk: "a zsűrinek nem volt könnyű a dolga"... Csak az általam ismert projekteket nézve is úgy gondolom, ez a mi esetünkben sem volt másképpen. Hiszen egy ilyen nagy vállalkozást végig vinni egy héten át, kiváló teljesítmény egy pedagógustól, vagy egy pedagógus csoporttól. Szívem szerint mindenkinek osztottam volna lelkes munkájáért különdíjat. De ez nem történhet meg a valóságban, így csak innen , eme kis blogomból küldöm minden velem együtt dolgozó Kollégának, akár nyertes, akár a nem nyertes csapat is, őszinte elismerésemet és gratulációmat. S hogy most éppen mi is bekerülhettünk a boldog nyertesek közé? Az Égiek ajándéka, amellyel megint csak segíti a mi kis Anyahajó Stúdiós munkánkat. El kell, hogy mondjam, kicsit úgy jártam most, mint aki egy nagy lottónyeremény után zavarba kerül, hogy mit is kezdjen a nagy pénzzel. Néztem a két szép Lego Robotos dobozra, közben máris azon töprengtem, hogyan is lesznek ezekből a számtalan alkatrészekből működőképes robotok???  Persze ez nem így volt a gyerekek részéről. Meglátva az ajándékot, rögtön lettek lelkes vállalkozók... Nem a bizalmatlanság indított arra, hogy szavukban kételkedjek, de feszült figyelemmel nekikezdtem a LEGO Robotok megismeréséhez. Mindmegannyi oldalt megnyitottam az interneten, csakhogy okosodjam a témakörben. Azt nem mondom, hogy neki mernék kezdeni az összerakásnak, de vajmi fogalmam lett a dobozban lévő csodaságról.. Mindazáltal keresem-kutatom, ki az, aki segítene abban, hogy év végéig legalább egy robot életre kelhessen az Anyahajónkban. Remélem, vágyam teljesül. 
Már tudom, hogy az IKT-val támogatott, komplex gyógypedagógiai fejlesztésem egy újabb szintre emelkedhet majd a Lego Robotok alkalmazásával. A kódolás alapjaival, szerencsére már találkoztak kis tanítványaim, hiszen nem is egy Kódolás Órájában volt már részük az elmúlt időkben. S ez a tudás talán kellő alapul fog szolgálni számukra, hogy a 21.századi képességeik szépen növekedjenek a játék megtanulásával. Nagyon boldog vagyok, hogy évekkel ezelőtt ráéreztem arra, hogy a jövő a digitalizáció felé halad, s hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek számára ez mekkora mentőöv, mekkora segítő körülmény, hogy akadályoztatásaik ellenére is sikeresek lehessenek mai modern világunkban. Külön öröm számomra, hogy pont a minap került kezembe napi internetes sajtószemlém során  Gyarmathy Éva írása, amelyben többek között ezt mondja: 

"...Egyre több tehetséges diszlexiás gyerek és fiatal fordul a robotika felé. Egyébként is az egyik jellemző önfejlesztési terület a programozás a diszlexiás agy számára. A robotika pedig még sokkal nagyobb segítség a részleteket, irányokat, viszonyokat nehezen kezelő agy számára. A programozás ugyanis módszerességet, a részletek, viszonyok pontos követését, leképezését kívánja. A hibák pedig gyorsan megmutatkoznak, és a robot különösen vizuálissá teszi ezeket, vagyis nagy segítség, hogy szembesüljön az ember a hibájával, és kijavítsa azt..."  (Forrás: http://bit.ly/23bNawj )

Kell ennél nagyobb motiváció, hogy értelmét lássam a LEGO Robot -tal való játékunknak? Úgy gondolom, a lehető legjobb mottó ez ahhoz, hogy bátran nekikezdjünk a "nagy utazásnak", hogy maroknyi kis csapatunk is szakavatott tagja lehessen egy különleges új világnak.


A projekt a Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben valósult meg. Helyszíne a Zuglói Heltai Gáspár Általános Iskola volt.

Kölesné Németh Máriával, a Zuglói Benedek Elek EGYMI igazgató asszonyával a díjátadó napján



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése